Loading...

Sorbinian potasu 500 g

19.99

Sorbinian potasu

Sorbinian potasu, czyli sól potasowa kwasu sorbowego, ma postać białego proszku lub granulek. Jest to bardzo popularny dodatek do żywności oraz kosmetyków. Jakie są jego właściwości i czy można przyjmować go bez obaw o swoje zdrowie?

41 w magazynie

Sorbinian potasu – właściwości

Sorbinian potasu hamuje rozwój grzybów, działa jako stabilizator oraz poprawia kolor i zapach niektórych produktów, dlatego często stosuje się go jako konserwant do żywności. Co ciekawe, w przeciwieństwie do wielu innych substancji konserwujących, sorbinian potasu nie jest szkodliwy dla zdrowia. Jest przetwarzany przez ludzki organizm tak samo jak kwasy tłuszczowe, nie odkłada się w narządach, bardzo rzadko wywołuje alergie. To wszystko sprawia, że sorbinian potasu znajduje się w wielu produktach spożywczych, napojach i alkoholu.

 

Sorbinian potasu w kosmetyce

Konserwacja i stabilizacja są konieczne nie tylko przy produkcji jedzenia. Niektóre kosmetyki są ulepszane podobnie jak żywność, więc sorbinian potasu znajduje się także w nich. Najczęściej stosuje się go przy produkcji kremów i balsamów, kosmetyków kolorowych, szamponów i odżywek do włosów oraz płynów do soczewek kontaktowych. Jak widać, sorbinian potasu jest obecny w wielu produktach, z których korzysta się na co dzień i nie trzeba się go obawiać, mimo jego groźnie wyglądającego symbolu E202.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Product added!
The product is already in the wishlist!